Mermer silimi , özel makinelerle mermerin bozuk üst yüzeyinin tıraşlanarak her uygulamaya müsait dümdüz bir yüzey yaratma işlemidir.
Mermer yüzeyinin zamanla çizilmesi, matlaşması gibi dezenformasyona uğraması ya da kirlenmesi durumunda daha iyi bir duruma getirme için yapılan temizleme ve restorasyon işlemine halk arasında mermer silimi denir. Başka bir değişle? Mermer Yüzey üzerinde oluşan kir, pas, yağ, kimyasal bazlı maddeler, is, toz v.b maddeleri makineler yardımı ile ve özel işçilik yardımı ile temizleme, parlatma ve görsel kaliteyi artırmak için yapılan işlemler dizisine Silim denir.
Mermer silim ya da mermer silme işi düz anlamıyla mermer silme işlemi olup mermer yanı sıra, çini, karo, taş, mozaik, paledyen gibi zeminlerin temizlenmesi, cilalanması ve benzer restarosyon işlerini kapsar.
Mermer silme işlemi mermer silim ile birebir aynı anlamı taşımaktadır, aynı işlemin diğer bir adıdır. Mermer silme için honlama, cilalama, fırçalama, dolgu, çekiçleme gibi değişik işlemler uygulanır.
Yapıların dış cephe ve zeminlerinde kullanılan mermer, granit ve tüm doğaltaşlarda yaşanan problemler her geçen gün çözümsüz bir hal almaktadır. Mermer, sertlik derecesi düşük olan, bu yüzden işlenmesi de oldukça kolay olduğu için çok yaygın kullanılan bir doğal taştır. Elbette bu durumun zaman içerisinde dezavantajları da olmaktadır. Mermer yüzeyinin zamanla matlaşması ve çizilmesi gibi... Yüzey sirkülasyonuna bağlı olarak, kirlenme, pas gibi yüzey problemlerine de neden olabilir. Bu durumda yapılacak şey: Mermer silimi ve parlatma işlemidir.
Silim Apartmanlar, Binalar, Kurumlar, Okullar, Evler, Camiler, Medreseler kısaca her yere uygulanabilir. Silim yapabilmek için öncelikle yüzeyin düz bir zemin olması gereklidir. Silimden önce yüzeyde bulunan tüm açık delik ve çatlakların kapatılması gereklidir. Çünkü makinelerin yüzeyde dolaşması için alanda bulunan tüm çatlakların giderilmesi ve makinenin rahat çalışması için zemin hazırlanması gereklidir. Daha sonra zımparalama yöntemi tozlu bir çalışma yapilir.(Bu işlemde 8 farklı zımpara çeşidi kullanılır ve yoğun bir toz oluşur. Tozun oluşması yüzey üzerindeki lekelerin çıkması anlamına gelir).
Tozlu işlemler bittikten sonra makinalar yardımı ile sulu bir çalışma yapilir ve bu işlemde belli taşlar ile tortu, toz, is, kir, (yağ,boya ve özel lekeleri), gibi yüzeyde oluşan lekeleri temizlenir. Ardından ise özel cila malzemeleri ile (genel olarak ithal cilalar yardımı ile) yeniden bir işlem yapılıp mermer yüzeyinde eski görünümünü bambaşka bir boyuta taşıyıp mermere yeni bir boyut kazandırmaktadır